Doktora Sor





Telefon: 0312 443 0 337
WhatsApp: 0532 745 26 28

E-posta: info@estenik.com.tr

Adres: Tepe Prime Avenue B Blok No:34 Eskişehir Yolu Çankaya / Ankara

Saç Ekimi Sonrası Bakım

Saç Ekimi Sonrası Bakım

Saç ekimi operasyonları, hastanın hastanede kalmasına lüzum olmayan süreçler olduğundan dolayı, hasta saç ekimi sonrasında aynı gün içerisinde evine gidebilmektedir. Bu durum, saç ekimi sonrasındaki bakım sürecinin önemini arttırır.

Ameliyatı takip eden süreçte;

  • Saç ekiminin yapıldığı bölge açıkta bırakılmakta olup pansuman yoluyla kapatılmaz.
  • Bundan dolayı, ameliyat bölgesinin en az bir hafta süreyle sürtünme, temas ve travmaya uğramasına sebebiyet verebilecek tüm risklerden uzak durulmalıdır. Belirtilen süre zarfında toplu taşım araçları kullanılmamalı, eğer toplu taşım kullanmak zorunda kalınırsa ameliyat bölgesinin korunmasına azami özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra yine bir hafta boyunca, bone, kasket, şapka ve benzeri aksesuarlardan kaçınılmalıdır.
  • Saç ekimi işleminden sonraki iki gün yarı oturur halde uyumak, uygulama sonrası alın ve yüz bölgesinde oluşabilecek şişlikleri engeller. Ayrıca ekim yapılan bölgenin uyku sırasında yorgan, çarşaf ya da yastık yüzeylerine temas etmemesi için her türlü önlem alınmalıdır.
  • Saç ekimi işleminin yapıldığı gün ve işlemden sonraki gün alkol tüketilmemelidir.
  • Omega 3, kan sulandırıcı ve aspirin gibi ilaçlardan ameliyat sonrasındaki 48 saat boyunca uzak durulmalıdır. Ameliyatı yapan doktor tarafından yazılan antibiyotik, ağrı kesici, ödem önleyici ilaçlar doktorunuzun yönlendirmesine ve reçeteye uygun biçimde alınmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası İlk Pansuman ve İlk Yıkama

Ekim ameliyatı sonrasında başın arka ve yan kısımlarını kapsayan ve “greft verici alan” olarak tabir edilen bölgeler pansumanla kapatılır. Operasyonun yapıldığı gün ve ertesinde ameliyat bölgesinde ağrı ve sızlama hissedilebilir. Bu durum ameliyat sonrası süreci için gayet olağandır. Saç ekimi işleminden bir sonraki gün pansuman ve kontrol süreçleri başlar. Saç ekimini izleyen dördüncü günde ilk yıkama yapılır. Süreyle ilgili karar cerrahın değerlendirmesine göre değişir.

Ekim işlemi henüz çok yeni olduğundan, ilk yıkama bebe şampuanı ile yapılır ve hasta, yıkamayı en doğru biçimde nasıl yapabileceği hususunda bilgilendirilir. Böylelikle hasta, ilk yıkamada sonraki yıkamalarını kendi başına yapabilecektir.

Saç ekim işlemini takip eden günden başlayarak, ekim yapılan bölgedeki greftlerin üzerinde kabuklar meydana gelir ve oluşan bu kabuklar yıkamalara devam edilmesiyle on gün içerisinde kendiliğinden yok olur. Kabuklar kesinlikle tırnak ya da bir gereçle kazınmamalı, herhangi bir müdahale olmaksızın kendiliğinden düşecekleri güne kadar beklenmelidir. Greft alınan alanın iyileşme süreci ortalama 4-5 gündür.

Ameliyattan yaklaşık bir hafta on gün sonra ekilen saçların büyük bölümü dökülebilir, yaşanan bu dökülme geçicidir. Süresi bir ay kadar uzayabilen bu geçici saç kayıplarına şok dökülme denir. Şok dökülme süreci sonunda yitirilen saçlar birkaç ay sonra tamamen yerine gelir. Ancak yine de şok dökülme sürecinde saç kayıplarının belli oranda önüne geçilmek istenirse saç ekimi sırasında yapılacak PRP uygulaması ya da ekim işlemi sonrasında Minoxidil kullanımına başlanması saçlardaki kayıp hızını yavaşlatabilir ve saçların yeniden çıkma sürecini hızlandırabilir.

Yaklaşık olarak 9–12 aylık bir süre zarfında ekilen saçların tümü çıkmış ve yapılan işlemin sonuçları sağlıklı bir biçimde görülmüş olur.

Saç köklerinin alındığı bölgede yara izi kalmasını engelleyen FUE tekniği, bu ameliyatların en avantajlı ve hastalar tarafından en çok tercih edilen uygulamasıdır.