Doktora Sor





Telefon: 0312 443 0 337
WhatsApp: 0532 745 26 28

E-posta: info@estenik.com.tr

Adres: Tepe Prime Avenue B Blok No:34 Eskişehir Yolu Çankaya / Ankara

Yanık Sekellerinin Tedavisi

Yanık Sekellerinin Tedavisi
Yanık Sekellerinin Tedavisi

Yanık sekellerin tedavisi, diğer tabirle yanık ve yanık iz tedavisi olarak nitelendirilmekte olup, gerek yanıkların giderilmesi, gerek yaraların iyileştirilmesi ve gerekse akabinde oluşacak izlerin engellenmesi yahut giderilmesi sürecinde uygulanacak önemli bir tıbbi tedavi çeşitidir. Bu alanda önemli olan uzman hekimin deneyim ve başarısıdır. Zira yaraların iyileşme ve iz kalımının önlenmesi uzman hekime ve odaklı ilaç kullanımına bağlıdır. Yanık tedavisi aslında bir hekimle hallolur bir iş de değildir, zira ekip işidir. Bu ekibin en önemli üyesi ise hastadır.

Yanık durumunda travmanın hemen ardından akut tedavisi uygulanır. Ardından da hasara ve kayba uğrayan deri ve de diğer dokuların yenilenme süreci başlar. Bu önemli süreçte hızlı, ağrısız ve iz kalımsız iyileşme için bütün vücut doku kaybının onarımında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bilim Dalı büyük bir rol üstlenir.

Yanık bütün dünyada büyük bir sağlık sorunu olup, yanık oluşumunun ilk aşamalarında yapılması gerekenler vücut türü ve yanık oranına göre değişiklik gösterir.

Yanık Durumunda Yapılması Gerekenler

Yanık yapısına göre değişkenlik olsa da genel manada ilk önce yanığa neden olan etkenden uzaklaşılmalıdır. Kesinlikle soğuk su haricinde hiç bir dış etkenle temas ettirilmemelidir. Akabinde en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Tedavi önemlidir.

Yanıklarda Uygulanan Tedavi Yöntemleri

İyileşme göstermeyen yanıklarda vücudun farklı kısmındaki dokulardan faydalanılır. Lazer, ilaç ve cerrahi müdahaleler gerektiği ölçüde devreye girebilmektedir. Yanık yarasına yapılacak olan yağ enjeksiyonlarıyla yumuşama ve kök hücreleri sayesinde estetik iyileşme sağlanır. Görünümde güzelleşme ve normalleşme söz konusudur.

El, parmak, kol, boyun, bacak, meme bölgesi çekintileri nasıl tedavi edilir?

Doku nakli yahut doku kaydırma diye adlandırılan teknikler sayesinde neredeyse bütün çekinti tedavileri mümkün kılınmıştır.

Alanında uzman hekim Doç. Dr. Zühtü Demir;

Yanığa bağlı oluşan kulak-ağız-burun tahribatı,

Saçlı deride yanık izi,

Yanık kaynaklı bıyık ve sakallarda kıl-saç eksikliği,

Yanık kaynaklı meme, göğüs tahriş ve tahribatı,

Yanık sonrası cilt izi,

Parmak, el ve kol deformiteleri,

Yara bakımı,

Deri eksikliği gibi birçok tedavide başarıya imza atmıştır.

Not: Yanık durumunda sonuçtan önce neden olan etken önemlidir. Kimyasal, radyasyonel, doğal vb. etkenlerden kaynaklı yanıklara göre müdahale yapılmalıdır. Ayrıca bu etkenler iyileşme ve iz kalım durumunu etkilemektedir.

UYARI: Yanık durumlarında mutlaka doktor kontrolünde tedavi uygulanmalı,  hekim bilgisi dışında ilaç ve tedavi uygulanmamalıdır.