Botoks dediğimiz şey aslında ilacın ismi ve bir markadır. Etken madde botulinum toksinidir ve bu toksin ise Clostridium Botulinum olarak adlandırılan bakteriden elde edilmektedir. Bu toksinin özelliği sinir uçlarında salınan mediatörlerin engellemesi ve geçici olarak iletimi durdurmasıdır. Bu durum ise kaslarda geçici bir süre hareket azalması veya kaybolması demektir. Botulinum toksini bilinen adıyla botoks olup, Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın onayladığı bir markadır.
Karışıklıklar çoğunlukla alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız bölgesinin etrafında görülür. Mimiklerini kullanma, güneşe maruz kalma, cildin doğal yapısı kişiye göre değişken olarak farklı derecelerde olabilir. Göz çevresiyle ağız kenarlarındaki çizgiler kişiyi yaşlı gösterir. Kaş arası çizgiler ise kızgın ve soğuk yapılı gösterir. Bütün bu unsurlara karşın yüze uygulanacak olan botoks, kas hareketlerinde azalmaya neden olarak kırışık ve çizgili görünüm oluşmasına engel olur. Önce çizgi ve kırışıkları yok edip azaltmakla beraber yeniden oluşumunu önleyerek koruyucu etki gösterir. Ayriyeten kaş kaldırma amacıyla da botoks uygulanmakta ve kaşların güzel görünmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında diş sıkma, migren, gülerken diş etlerini fazla gözükmesi, boyundaki bant problemleri de botoks ile tedavi edilmektedir.
Botoksun Kullanım Alanları
Yüz bölgesi de oluşan mimik hareketi veya güneş ışınlarından kaynaklı oluşan çizgilenmenin azaltılmasında kullanıldığı gibi; alın, koltuk altı, el ve ayaklardaki terlemenin azaltılması, kaş kaldırma ve de migren tedavisinde kullanılmaktadır. Botoksun migrene iyi geldiği tesadüfen keşfedilmiştir. Bilindiği gibi migrende ciddi düzeyde baş ağrısı görülür ve ağrının geçirilmesi için güçlü ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Botoksun avantajı ise ağrıyı geçirmesi değil, ağrının ortaya çıkmasına mani olmasıdır.
Botoks Nasıl Yapılır?
Bu güzelleştirici botoks etkisi uygulamadan sonra 2. gün başlar ve 15. günde en üst düzeye ulaşır. 3 – 4 ay en üst düzeyde etkisini devam ettirir, 6 ay sonra ise kaybolur. Etkisi geçtikten sonra tekrar uygulanabilir. Birkaç ardışık uygulama ve kullanım sonrası etki – kalıcılık düzeyi uzayabilir. Botoks uygulaması sonrasında yüz yıkanabilir, makyaj yapılabilir. En önemli unsur ise alanında uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken ilaç olmasıdır. Aksi durumda beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir ve ciddi sağlık sorunları görülebilir. Uzman doktorlarca uygulanmayan botoksta göz düşüklüğü, cilt yanması, şişkinlik ve kabarıklık, cilt morarması ve gerginlik gibi istenmeyen görünümle karşılaşılabilmektedir.
Botoks, cildin yaşlanma belirtisi ince çizgi ve kırışıklıkların ortadan kaldırılmasını sağlayarak pürüzsüz ve kusursuz bir görünüm sunar.
Not: Botoks uygulamasının sonrasında birkaç saat dik konumda durulmalı, yatay yatılmamalıdır. Ayrıca enjeksiyon yapılmış bölgeye o gün asla masaj yapılmamalı, aşırı sıcak duş alınmamalıdır.